Oglas

Koliko jaja zaista trebate jesti dnevno? Nova istraživanja nude iznenađujuće odgovore

author
N1 BiH
07. jul. 2025. 09:06
jaja
Jaja

Godinama su jaja bila predmet brojnih zdravstvenih debata – često optuživana za podizanje holesterola i izbjegavana u zdravim dijetama. Ipak, nova naučna saznanja mijenjaju taj pogled. Najnovije istraživanje otkriva da svakodnevna konzumacija jaja može donijeti neočekivane koristi, naročito kada je u pitanju zdravlje kostiju.

Oglas

Jaja i čvrste kosti – neočekivana veza

Studija objavljena u prestižnom časopisu Food & Function obuhvatila je gotovo 19.000 odraslih osoba. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale oko 1,5 jaje dnevno imale znatno veću gustinu kostiju – čak 72% višu u području bedrene kosti i 83% u području kičme – u poređenju s onima koji nisu konzumirali jaja.

Ova otkrića ne samo da mijenjaju stav o jajima, već otkrivaju i njihovu potencijalnu ulogu u prevenciji osteoporoze i jačanju koštane mase kod odraslih osoba.

Oglas

Nutrijenti koji jačaju kosti

Jaja su bogata važnim nutrijentima koji su ključni za zdravlje kostiju: kalcij, magnezij, fosfor, cink i vitamin D. Posebnu pažnju privlači i prisustvo vitamina K1, koji učestvuje u aktivaciji proteina neophodnih za čvrstoću kostiju.

Osim toga, žumanjak, iako ranije kritikovan zbog holesterola, sadrži i zdrave masti i antioksidanse, što dodatno doprinosi nutritivnoj vrijednosti jaja.

Šta je sa holesterolom?

Strah od holesterola dugo je bio razlog za izbjegavanje jaja, no stručnjaci danas naglašavaju da uticaj holesterola iz hrane na nivo holesterola u krvi nije tako jednostavan.

Oglas

Nutricionistica dr. Corinne Chicheportiche-Ayache ističe da konzumacija do dva jaja dnevno ne utiče značajno na nivo holesterola kod zdravih osoba. U kontekstu uravnotežene ishrane, jaja ne predstavljaju rizik – naprotiv, mogu biti korisna.

Kako uključiti jaja u svakodnevnu prehranu

Jaja su jedna od najpraktičnijih i najprilagodljivijih namirnica. Mogu se pripremiti kao kajgana, tvrdo kuhana, pečena, poširana ili kao dio obroka poput fritaje. Dobro se kombinuju s povrćem, cjelovitim žitaricama i drugim zdravim sastojcima.

Nutricionisti preporučuju konzumaciju jednog do dva jaja dnevno za većinu ljudi. To se uklapa u prehrambene smjernice i pruža niz benefita za zdravlje – uključujući snažnije kosti, bolju apsorpciju kalcija i podršku imunološkom sistemu.

Oglas


Nova istraživanja jasno pokazuju da jaja zaslužuju mjesto na vašem tanjiru. Umjesto da ih izbjegavate, razmislite o tome kako ih uključiti u svakodnevne obroke kao zdrav, pristupačan i hranjiv izvor energije i snage za vaše kosti.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama